Σε απευθείας σύνδεση με το ιστορικό Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής στην κοιλάδα των Τεμπών παρακολουθείτε την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα προς την Θεοτόκο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερωνύμου.

Η Κοιλάδα των Τεμπών σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα και σύμφωνα με αρχαίες αναφορές, έχει δημιουργηθεί από μεγάλο σεισμό που προκάλεσε ρήγμα, από το οποίο χωρίστηκαν τα δυο μεγάλα βουνά, ο «Όλυμπος» και ο «Κίσσαβος». Την περιοχή διασχίζει ο Πηνειός ποταμός ανάμεσα από τα δυο μεγάλα βουνά.

Στη φημισμένη αυτή κοιλάδα βρίσκεται το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε περίπου το 1910. Ακριβώς δίπλα από το ναό της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται μία μικρή σπηλιά στο βάθος της οποίας αναβλύζει αγίασμα. Η σπηλιά είναι τόσο μικρή που κάθε φορά χωράει μετά βίας μόνο ένας άνθρωπος και αν είναι αρκετά ψηλός πρέπει να μπει σκυμμένος.

Τις όχθες του Πηνειού ενώνει σιδερένια πεζογέφυρα που κατασκευάστηκε προκειμένου να διευκολύνει τους προσκυνητές που μέχρι τότε μπορούσαν να επισκεφθούν το αγίασμα μόνο με βάρκες.

Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας και της Ελλάδας.

Scroll to top
Send this to a friend