Σε απευθείας σύνδεση με το αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του κεντρικού κτηρίου του ΕΚΠΑ παρακολουθείτε τις απογευματινές συνεδρίες της τέταρτης ημέρας του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τίτλο: «Η Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και προοπτικές».
Ορθόδοξη Θεολογία και Διαχριστιανικός Διάλογος (1948-2024).
Συνεδρία 3η (απογευματινή)
16:00-18:00
Προεδρία: Μητροπολίτης Κορέας, Αμβρόσιος (Ζωγράφος), Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικών και Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σεούλ Hankuk University of Foreign Studies / Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος (Γεωργακόπουλος), Πρόεδρος της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
– Η Ορθοδοξία στην Οικουμένη
16:00-16:15 | Εμμανουήλ (Αδαμάκης), Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος.
Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ορθόδοξη Διασπορά τον 21ο αιώνα.
16:15-16:30 | Στυλιανός Τσομπανίδης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.
Ορθοδοξία και Οικουμένη-Προκλήσεις και προοπτικές στον 21ο αιώνα.
16:30-16:45 | π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Καθηγητής της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, Διευθυντής του Οικουμενικού Ινστιτούτου Huffington του Ελληνικού Κολλεγίου του Τιμίου Σταυρού.
Προς μία Οικουμενική Προοπτική: Αναθεώρηση και αναβίωση θεμελιωδών αρχών του Οικουμενισμού.
16:45-17:00 | Rev. Fr. Nicolas Kazarian, Ecumenical Officer and Director of the Department on Inter-Orthodox, Ecumenical and Interfaith Relations, the Greek Orthodox Archdiocese of America.
The Ecumenical Challenges of 21st Century Orthodoxy.
17:00-17:15 | Βασιλική Σταθοκώστα, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
Ορθόδοξη Θεολογία και Οικουμενική Κίνηση: Διαχριστιανικοί και διορθόδοξοι διάλογοι με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της γυναικείας συμμετοχής στην Εκκλησία.
17:15-17:30 | Κατερίνα Πεκρίδου, Υπεύθυνη του Προγράμματος Θεολογίας και Σπουδών της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (C.E.C.), Συνεργάτιδα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Επανεξετάζοντας την αποστολική διαδοχή: ανασκόπηση της ιερωσύνης από την προοπτική της αποστολής του Θεού (missio Dei).
17:30-17:45 | Έλενα Γιαννακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
Η σπουδαιότητα της Α’ Οικουμενικής Συνόδου για το παρόν και το μέλλον. Ανασκόπηση και οικουμενική προοπτική.
17:45-18:00 | Michel Stavrou, Κοσμήτωρ του Ινστιτούτου «Saint-Serge», Παρίσι.
Γιατί η Ορθόδοξη θεολογία στον 21ο αιώνα πρέπει να είναι οικουμενική;
18:00-18:15 | Βασίλειος (Καραγιάννης), Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών εκ μέρους των Ορθοδόξων.
Οι εκκλησιολογικές αρχές και προϋποθέσεις του οικουμενικού διαλόγου στο πλαίσιο της επιτροπής «Πίστις και Τάξις» του Π.Σ.Ε. Η συμβολή της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας στον θεολογικό αναπροσανατολισμό της οικουμενικής κίνησης στον 21ο αιώνα.
18:15-18:30 | Job (Getcha), Metropolitan of Pisidia, Co-president of the Joint International Commission for the Theological Dialogue between the Roman-Catholic Church and the Orthodox Church, Co-Moderator of the Commission on Faith and Order of the World Council of Churches.
Is unity between Roman Catholics and Orthodox possible?
18:30-18:45 | Μάξιμος (Βγενόπουλος), Μητροπολίτης Σηλυβρίας.
Το Πρωτείο στο κείμενο της Αλεξάνδρειας.
18:45-19:00 | Συζήτηση.
19:00-19:15 | Διάλειμμα.
____________
Συνεδρία 4η (απογευματινή)
19:15-21:30
Προεδρία:Στυλιανός Τσομπανίδης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. / Μαρίνα Κολοβοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
– Διάλογος με τους Παλαιοκαθολικούς
19:15-19:30 | Γρηγόριος Λιάντας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.
Θεολογική αποτίμηση του διμερούς θεολογικού διαλόγου Ορθοδόξων και Παλαιοκαθολικών (1975-1987) και νεότερες εξελίξεις στις σχέσεις των Παλαιοκαθολικών Εκκλησιών της Ενώσεως της Ουτρέχτης και της Εκκλησίας της Σουηδίας.
– Διάλογος με τις Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες
19:30-19:45 | Νικόλαος Κουρεμένος, Ερευνητικός εταίρος στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Είναι ο νεοχαλκηδονισμός ο μόνος ασφαλής δρόμος για την προσέγγιση Ορθόδοξης Εκκλησίας και προ-Χαλκηδόνιων Εκκλησιών;
– Διαθρησκειακός διάλογος
19:45-20:00 | Μιχαήλ Μαριόρας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
Το Ισλάμ στην Ελλάδα, προϋποθέσεις, θέσεις και αντιθέσεις ενός «διαλόγου ζωής».
20:00-20:15 | Κύριλλος (Κατερέλος), Μητροπολίτης Κρήνης, Πατριαρχικός Έξαρχος Μάλτας, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Κοσμήτωρ του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η σύγχρονη πρόκληση της θεολογικής κατανόησης των άλλων θρησκειών.
20:15-20:30 | Απόστολος Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
Ορθόδοξη θεολογία και διαθρησκειακός διάλογος. Πραγματικότητα και προοπτικές.
– Θεολογία και η (ιερά -) αποστολή της Εκκλησίας
20:30-20:45 | Αμβρόσιος (Ζωγράφος), Μητροπολίτης Κορέας, Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικών και Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σεούλ, Κορέα.
Η Ορθόδοξη μαρτυρία εις «πάντα τα έθνη» σε μεγάλη απειλή.
20:45-21:00 | Επίσκοπος Γρηγόριος (Στεργίου), Μητροπολίτης Καμερούν.
Οι Ιεραποστολικές προσπάθειες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική, στην ανατολή του 21ου αιώνος. Προβλήματα, διαπιστώσεις και οι πιθανότητες προοπτικών και λύσεων στο παρόν και στο μέλλον.
21:00-21:15 | Ευαγγελία Βουλγαράκη-Πισίνα, Δρ., Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
Θεολογία των συνόρων. Για μια ιεραποστολική και διαλογική θεολογία του 21ου αιώνα.
21:15-21:30 | Συζήτηση.